Koszyczek wielkanocny

Koszyczek wielkanocny

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Zaczyn:

    • 100 g drożdży
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 1/2 szkl. mleka
    • 1 łyżka mąki

    Ciasto:

    • zaczyn
    • 1 jajko
    • 1/2 kg mąki pszennej
    • 1/2 szkl. mleka
    • 2 łyżki oleju
    • 1/4 kostki margaryny
    • szczypta soli
    • 2 łyżki oleju do pieczenia
    • 1 białko do smarowania ciasta

    Narzędzia: 

    • np. miseczki żaroodporne
    • folia aluminiowa
    • papier do pieczenia
    • ołówek
    • wiązka rafii
    • zielone gałązki
    • bazie
    • pisanki
    • i inne ozdoby wg uznania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj zaczyn: mleko podgrzej (nie gotuj, nie powinno być gorące, tylko ciepłe) i rozpuść w nim drożdże. Następnie dodaj cukier i 2 łyżki mąki i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 min.

Przygotuj ciasto: na wolnym ogniu w garnuszku roztop powoli margarynę, a następnie wlej olej, wymieszaj i przestudź. Do miski wsyp przesianą mąkę, szczyptę soli, margarynę z olejem, ciepłe mleko, jajko i wyrośnięte drożdże (zaczyn). Najpierw wymieszaj składniki łyżką, a następnie starannie wyrób ciasto. Kiedy ciasto będzie ładnie odchodzić od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 25 min (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Rozwałkuj 3/4 ciasta na cienki placek o grubości ok. 0,5 cm. Pokrój placek w długie paski. 2 żaroodporne miseczki odwróć do góry nogami, wyłóż z zewnątrz folią aluminiową. Następnie natłuść folię olejem i układaj na niej paski ciasta tak, aby części pasków leżały na blacie (paski ciasta muszą być długie, aby można było zapleść koszyczek w taki sposób jak się plecie koszyczki z wikliny). Po upleceniu koszyczka odetnij wystające, zbyt długie części wyciętych pasków z ciasta.

Rozwałkuj pozostałą cześć ciasta na grubość ok. 0,5 cm i na taką długość, aby wyciąć z ciasta 6 długich pasków (2 razy dłuższych od obwodu miseczek). Z pasków upleć dwa warkocze. Przy pomocy białka przyklej jeden z nich wokół krawędzi koszyczka. Drugi warkocz będzie rączką – ułóż go na drugiej wysmarowanej tłuszczem misce (która powinna mieć taką samą szerokość, jak miska, na której został zapleciony koszyczek). Odczekaj ok. 15 min, aby ciasto ponownie wyrosło. Aby ozdobić rączkę koszyczka, możesz z resztek ciasta wyciąć foremką do ciasteczek kwiatki, a szklanką listki i przymocuj taką ozdobę przy pomocy białka. Posmaruj koszyczek i rączkę białkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190° i piecz przez ok. 30 min.

Po upieczeniu zdejmij ciasto z miseczek żaroodpornych i lekko przestudź. Rączkę przywiąż rafią do koszyczka z obu stron. Rafię ozdobnie zawiąż w kokardkę (w ten sposób otrzymasz ruchomą rączkę). Do środka koszyczka włóż pisanki, gałązki bazi i bukszpanu lub inne wiosenne liście i kwiaty. Udekoruj koszyczkiem stół wielkanocny.


Komentarze