Koszyczek z ciasta do lodowych deserów

Koszyczek z ciasta do lodowych deserów

  • 00:30
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 25 g masła
    • 25 g cukru pudru
    • 25 g mąki
    • 25 ml syropu z cukru

    Syrop:

    • 1/2 szkl. cukru
    • 1/4 szkl. wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj syrop: wlej wodę do garnuszka i wsyp cukier. Na wolnym ogniu podgrzewaj aż cukier się roztopi, a syrop zacznie lekko brązowieć – to jest moment, kiedy musisz zdjąć syrop z gazu. Przestudź syrop.

Przygotuj koszyczek: w misce utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę i dodaj mąkę – dokładnie wymieszaj. Dodaj syrop i wszystko wymieszaj na gładką masę. Potrzebujesz żaroodpornych małych naczynek lub foremek do ciasta. Na papierze pergaminowym narysuj kółka o średnicy 2 razy większej od średnicy naczynka lub foremki. Rozsmaruj nożem cienką warstwę ciasta w narysowanym kole. Piekarnik nagrzej do 180° i piecz ok. 6 min. Gdy zaczną rumienić się na obwodzie, wyjmij je z piekarnika, odklej od papieru pergaminowego, zwilżając spód zimną wodą i nałóż ciepłe kołka na odwrócone do góry dnem naczynko lub foremkę. Zagnij kółka, otulając foremkę lub naczynko dłonią tak, aby zagiąć brzegi koszyczka w falę. Pozostaw do ostygnięcia. Do takiego koszyczka możesz nakładać ulubione lody, bitą śmietanę i owoce, zjadając wraz z deserem chrupiący koszyczek.


  • Tagi:
  • + zaproponuj tag >

Komentarze