Koszyczki z sałatką

Koszyczki z sałatką

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 200 g bekonu w plastrach
    • garść mieszanki sałat Fresco Tesco
    • 1 mały burak
    • 1 jajko
    • 1 łyżka oleju
    • sól

    Sos:

    • 1 łyżeczka lisków tymianku
    • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bekon przekrój na połowy wzdłuż. Podsmaż na suchej patelni, aby lekko stwardniał. Małą foremkę, np. do sufletu, wyłóż ręcznikiem papierowym (ręcznik wchłonie tłuszcz). Wyłóż jej boki i spód kawałkami bekonu tak, aby lekko nachodziły na siebie i wystawały trochę poza rant foremki. Do środka foremki włóż zgniecione kule z ręcznika papierowego, aby docisnęły bekon i włóż do piekarnika nagrzanego do 200˚ na ok. 15 minut. Wyjmij i pozostaw do wystudzenia – bekon sam stwardnieje, gdy ostygnie.

Przygotuj sos: wszystkie składniki wrzuć do miseczki. Olej wymieszaj dokładnie z octem lub sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Dodaj listki tymianku.

Buraka obierz i umyj, pokrój w drobną kostkę i rozsyp luźno na blaszce do pieczenia. Następnie polej olejem i posól, zapiekaj w temp. 200˚ ok. 10 minut. W tym czasie ugotuj jajko na twardo. Jajko pokrój w tej samej wielkości kostkę co buraczki. Buraczki wymieszaj z sosem winegret. Do koszyczków z bekonu nałóż sałatę, posyp jajkami, dodaj buraczki z sosem. Podawaj od razu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze