Kotleciki drobiowe

Kotleciki drobiowe

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 podwójne filety z kurczaka
    • 2 żółtka
    • 2 ubite na sztywno białka
    • 1 czerwona cebula
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 mała papryczka chilli
    • kilka łyżek oleju do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso umyj i odetnij błony oraz chrząstki. Cebulę obierz i umyj. Mięso i cebulę posiekaj w drobną kostkę. Przełóż do miski, dodaj sól, pieprz, posiekane drobno chilli (bez pestek). Żółtka oddziel od białek. Białka przelej do wysokiej miski, a żółtka dodaj do mięsa. Wsyp mąkę do masy mięsnej i wymieszaj. Na koniec ubij na sztywno pianę z białek i wmieszaj ją delikatnie w masę. Na patelni rozgrzej oliwę i na średnim ogniu smaż małe kotleciki z obu stron, do momentu aż się zarumienią. Podawaj z ulubionymi dodatkami np.: sałatkami, pieczywem czy pieczonymi ziemniakami.


Komentarze