Kotleciki drobiowe z pieczarkami i sosem żurawinowym

Kotleciki drobiowe z pieczarkami i sosem żurawinowym

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 30 dag pieczarek
    • 1 cała pierś z kurczaka
    • 3 całe jaja
    • 1 bułka namoczona w wodzie
    • 1 cebula (średniej wielkości)
    • sól, pieprz wedle uznania
    • bułka tarta do obtoczenia kotletów
    • olej do smażenia
    • 1 jogurt naturalny (0,5 l)
    • żurawina w słoiku do mięs i serów
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pierś zmielić przez maszynkę z grubymi oczkami, dodać umyte, starkowane i podsażone na maśle z 1 łyżeczką vegety pieczarki, następnie dodać 3 całe jaja, 1 całą bułkę (uprzednio namoczoną), sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać i smażyć na patelni płaskie kotlety obtoczone w bułce tartej. Kotlety formować, mocząc ręce w ciepłej wodzie, gdyż konsystencja ich jest dość płynna. Sos: do jogurtu naturalnego należy dodać okoła 1/2 słoika żurawiny, wymieszać. Koteciki polewać sosem żurawinowym i zajadać. Można również jeść kotleciki bez sosu. Smacznego!


Komentarze