Kotleciki kalafiorowe z sosem chrzanowym

Kotleciki kalafiorowe z sosem chrzanowym

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 średniej wielkości kalafior
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki musztardy
    • bułka tarta
    • cebula
    • olej
    • sól, pieprz, oregano, bazylia
    • sos: słoiczek chrzanu, kostka rosołowa, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kalafior dzielimy na małe różyczki, gotujemy (ale nie może być zbyt miękki), po ugotowaniu odcedzamy i gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jedno jajko, bułkę tartą, musztardę i usmażoną cebulkę. Wszystko mieszamy i formujemy małe kotleciki, następnie obtaczamy je w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Sos: rozpuszczamy kostkę rosołową w 300 ml wody i po zagotowaniu dodajemy słoiczek chrzanu, doprawiamy do smaku. Jeżeli sos jest za rzadki, podsypujemy mąką. Polewamy nim kotleciki. Kotlety najlepiej smakują podane z ziemniaczkami i ćwikłą.


Komentarze