Kotleciki szpinakowe na puree z białych warzyw

Kotleciki szpinakowe na puree z białych warzyw

  • 00:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g młodego szpinaku
    • 200 g komosy
    • 450 g bulionu warzywnego
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 50 g pomidorów suszonych
    • 2 ząbki czosnku
    • 80 g mąki owsianej razowej lub mąka pszennej razowej
    • przyprawy: sól, pieprz czarny

    Puree:

    • 1 pietruszka
    • 2 ziemniaki
    • 1/2 pęczka białych szparagów
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • 2 gałązki natki pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Puree: obierz pietruszkę, ziemniaki i szparagi. W rondelku zagotuj wodę z odrobiną soli. Włóż do niej warzywa bez szparagów i gotuj powoli, aż zmiękną. Warto pokroić je na małe kawałki, wtedy szybciej się ugotują. Pod koniec dodaj szparagi. Kilka zostaw w całości, a reszta może być pokrojona na kawałki. Gotuj warzywa ze szparagami, aż zmiękną. Odcedź wywar warzywny i wyjmij całe szparagi. Posłużą do dekoracji. Nie wylewaj wywaru. Przyda się do gotowania komosy. Warzywa zgnieć tłuczkiem do ziemniaków i dodaj oliwę z oliwek. Dobrze wymieszaj. Puree powinno być delikatne. Pokrój natkę pietruszki i dodaj do warzyw. Wymieszaj i odstaw na czas przygotowania kotlecików. 

Kotleciki: komosę umyj dokładnie pod zimną wodą i odsącz na sitku. W garnku zagotuj wywar, który został z gotowania warzyw. Jeżeli jest w nim mało wody, to dolej odrobinę. Wsyp komosę. Gotuj powoli przez ok. 10 minut i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby kasza wchłonęła bulion, a mimo to była sypka. Umyj młode liście szpinaku i zblanszuj w osolonej wodzie (zagotuj ok. 1 litr wody, dodaj sól i włóż na chwilę liście szpinaku, aby się zaparzyły). Odcedź szpinak na sicie kuchennym. Przełóż do szerokiej miski i wymieszaj. Wsyp mąkę owsianą oraz dodaj komosę i znów wymieszaj. Przypraw jeszcze solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodaj zgnieciony i posiekany czosnek dla zaostrzenia smaku kotlecików.  

Łyżką formuj porcje i wkładaj na patelnię z rozgrzaną oliwą. Możesz lekko przycisnąć placki, by zyskały płaski kształt. Jak tylko się zrumienią, przewróć na drugą stronę i dosmaż na złoty kolor. Podgrzej jeszcze raz puree z warzyw. Na talerzu układaj danie na przemian - kotlecik z komosy i puree. Udekoruj jeszcze szparagami i kawałkami suszonych pomidorów oraz listkami natki pietruszki.


Komentarze