Kotleciki warzywne z kaszą jaglaną i sałatą

Kotleciki warzywne z kaszą jaglaną i sałatą

  • 00:40
  • 20 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 mniejsze cukinie
    • 150 g zielonego groszku
    • 1/4 szkl. kaszy jaglanej
    • 125 g ricotty
    • 40 g fety
    • bułka tarta
    • mąka pszenna
    • jajko
    • świeże liście mięty i bazylii
    • 1 duży ząbek czosnku
    • sól, pieprz
    • suszone płatki chili
    • olej

    Dodatkowo:

    • 300 g jogurtu naturalnego
    • 50 g mascarpone
    • 1 ząbek czosnku
    • sól, pieprz
    • zielenina – sałata, rukola, rukiew wodna
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Słowo od autora

Kotleciki są ciekawym połączeniem świeżych warzyw z kaszą jaglaną, a świeże zioła jak mięta czy bazylia dodają nam orzeźwiającego smaku. W połączeniu z kremowym sosem jogurtowym i chrupiącą sałatą stworzą nam lekki i szybki posiłek nawet w upalne dni. 

Co zrobić, by było Pieknie Podane

BLOGER RADZI:

  • Kotleciki same w sobie nie są zbyt urodziwe, my chcieliśmy odświeżyć ich wygląd nadając im inny kształt - tak przygotowane są bardziej nowoczesne i apetyczne.
  • Zrezygnowaliśmy z tradycyjnego polania ich po wierzchu sosem jogurtowym, ponieważ zależało nam na tym, aby były widoczne w całej okazałości, dlatego sos jogurtowy rozsmarowaliśmy na spodzie talerza.
  • Na końcu całość przyozdobiliśmy świeżą zieleniną, płatkami soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Plate of joy

Autor: Plate of joy    Blog: plateofjoy.blogspot.com

1

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i lekką osoloną pozostaw do odcieknięcia. W garnuszku z lekko osoloną i osłodzoną wodą podgotuj zielony groszek, a następnie przelej go zimną wodą – przestudzony zmiksuj przy pomocy blendera. Kaszę jaglaną przelej na sitku gorącą wodą, przełóż go garnka, zalej 150 ml gorącej wody i osól. Kaszę doprowadź do wrzenia, dodając jeszcze łyżkę oleju. Gotuj ją na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, a następnie odparuj ją, uchylając lekko pokrywkę. Odparowaną kaszę przykryj ponownie pokrywką i pozostaw jeszcze na kilka minut, aby doszła.
 

2

W misce umieść wszystkie przygotowane wcześniej składniki, dodaj pokruszoną fetę, ricottę, posiekane zioła oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki, dopraw do smaku. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą i mąkę. Dodając bułkę tartą i mąkę, należy pamiętać, aby powstała masa nie była zbyt sucha.

3

Przy pomocy dwóch łyżek uformuj kotleciki. W rondelku na średnim ogniu rozgrzej olej i smaż kotleciki partiami do zrumienienia, a następnie przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

4

W miseczce wymieszaj mascarpone z jogurtem naturalnym, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dopraw całość solą i pieprzem – według uznania, dodając np. świeże zioła bądź ulubione przyprawy. Na talerzu rozsmaruj sos jogurtowy, połóż kilka kotlecików i sałatę. Świetnie smakuje podane ze świeżym pieczywem. 


Komentarze