Kotleciki z brukselki z masłem migdałowym

Kotleciki z brukselki z masłem migdałowym

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 600 g brukselki
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • 40 g suszonych pomidorów
    • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
    • 100 g płatków owsianych bezglutenowych
    • 50 ml oliwy
    • 3 gałązki koperku
    • 50 g masła
    • 2 łyżki migdałów
    • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Brukselki umyj i obierz z zewnętrznych liści. Podstawę każdej brukselki natnij na krzyż, aby równomiernie się ugotowały. W szerokim rondlu wstaw wodę do gotowania brukselek. Posól wodę, a gdy się zagotuje, dodaj brukselkę. Gotuj przez ok. 10 minut, do miękkości. Odcedź i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

2

Brukselki drobno pokrój lub zmiksuj w blenderze kuchennym. Przełóż do miski. Pokrój pomidory suszone i dodaj do brukselki. Wbij jajko, wsyp mąkę i płatki. Przypraw całość solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i koperek. Całość wymieszaj.

3

Na patelni rozgrzej oliwę i kładź placki łyżką. Przygnieć lekko wierzch każdego kotlecika. Smaż z obu stron na rumiany kolor, a następnie przełóż na półmisek i smaż kolejne kotleciki.

4

Migdały pokrój na nieregularne kawałeczki. Posyp nimi ostatnie porcję kotletów na patelni i dodaj świeże masło. Pozwól, aby migdały zrumieniły się w rozpuszczonym maśle. Wtedy nabiorą niepowtarzalnego smaku i będą chrupiące.

5

Przełóż ostatnie kotleciki na półmisek i polej wszystkie masłem z aromatycznymi migdałami.


Komentarze