Kotleciki z kaszy gryczanej

Kotleciki z kaszy gryczanej

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g kaszy gryczanej
    • 1 jajko
    • 30 g masła
    • 50 ml śmietany kwaśnej
    • kilka łyżek śmietanki 30%
    • 200 g pieczarek
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 3 łyżki posiekanej pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie lekko rozgotowując ją. Przestudź lekko, dodaj masło, wymieszaj z kaszą, żeby lekko się rozpuściło i zmiksuj na mus wraz ze śmietaną. Dodaj rozbełtane jajko, mąkę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Pieczarki umyj dokładnie, zetrzyj na tarce i podsmaż na 2 łyżkach masła (ok. 15 min) na wolnym ogniu do momentu aż woda z pieczarek wyparuje. Następnie dodaj pietruszkę oraz przyprawy.

Pieczarki dodaj do masy z kaszy gryczanej i dobrze wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180°, blachę wyłóż pergaminem i wilgotną łyżką nakładaj masę na blachę, formując małe placuszki w odległościach 5 cm. Piecz ok. 25 min w temp. 180°. Kotleciki podawaj gorące do barszczu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze