Kotleciki z mięsa mielonego z rusztu

Kotleciki z mięsa mielonego z rusztu

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg mięsa mielonego (1/3 wieprzowego i 2/3 wołowego)
    • 1 jajko
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
    • 15 g suszonej bazylii
    • 15 g suszonego tymianku
    • olej do smarowania rusztu
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem. Dodaj posiekany drobno czosnek, dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem oraz szczyptą bazylii i tymianku. Na talerzyk wysyp suszoną bazylię i tymianek, wymieszaj zioła. Zwilż dłonie wodą i formuj niewielkie kuleczki, a następnie obtaczaj je z każdej strony w bazylii i tymianku.

Tak przygotowane kotleciki ułóż na lekko naoliwionej tacce aluminiowej i smaż ok. 15 min na grillu. Upieczone kuleczki nadziej na patyczki do szaszłyków i jeszcze chwilkę podpiecz bezpośrednio (bez tacki) na mocno rozgrzanym grillu, obracając co jakiś czas.

W czasie pieczenia obierz cebulę, umyj i drobno ją posiekaj. Przełóż cebulę do miseczki, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu i dopraw solą do smaku. Możesz dodać ulubione świeże zioła. Tak przygotowaną cebulką posyp gorące kuleczki. Kotleciki możesz także przekroić na połowy i ułożyć na podpieczonym chlebie posypując dość obficie cebulką. Smacznego!


Komentarze