Kotleciki z młodej kapusty z salsą ze świeżych pomidorów

Kotleciki z młodej kapusty z salsą ze świeżych pomidorów

  • 00:50
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​500 g młodej kapusty
    • 100 g dzikiego ryżu
    • 1 cebula
    • 4 pomidory
    • 1 szczypiorek
    • 3 gałązki koperku
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • ​20 ml octu winnego czerwonego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
    • 1 jajko
    • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 40 ml oleju słonecznikowego
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Dziki ryż przepłucz w zimnej wodzie. Nie trzeba go moczyć przed gotowaniem. Wystarczy jedynie zalać zimną wodą w rondlu i wstawić na średni ogień. Ryż gotuj ok. 30 minut. Jak popęka i lekko wywiną się końce, oznacza to, że ryż jest gotowy.

W szerokim garnku wstaw dodatkową wodę. Ugotujesz w niej kapustę. Poszatkuj kapustę w drobne piórka przy pomocy szatkownicy lub noża. Kapustę parz w osolonej wodzie, ponieważ będzie łatwiej później doprawić kotleciki. Kapustę i inne warzywa zawsze gotuje się z dodatkiem soli i bez przykrycia, aby olejki eteryczne ulotniły się, a kapusta nie była gorzka.

Odsącz kapustę na sitku i przełóż do miski. Dodaj ryż. Wymieszaj i dodaj posiekaną 1 gałązkę koperku oraz czosnek. Gdy kapusta i ryż lekko ostygną, wbij jajko i wsyp mąki. Dopraw solą i pieprzem. Wsyp słodką paprykę i dodaj jeszcze 2 szczypty gałki muszkatołowej. Całość wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i smaż małe placuszki. Nakładaj łyżką porcje i lekko spłaszczaj. Jak tylko zrumienią się z jednej strony, przewróć na drugą. Gotowe połóż na ręczniku kuchennym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Pomidory umyj i pokrój na ósemki. Przełóż do miseczkami i dodaj piórka z cebuli. Dopraw sałatkę posiekanym koperkiem, solą i pieprzem oraz octem i oliwą. Wymieszaj. Na koniec pokrój pod kątem szczypiorek i posyp nim pomidory. Przełóż sałatkę na półmisek, a wokół ułóż placki z kapusty i dzikiego ryżu.


Komentarze