Kotleciki z ryżu

Kotleciki z ryżu

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 szklanki ugotowanego ryżu
    • 2 jajka (ugotowane na twardo)
    • 1 surowe jajo
    • 1 białko jaja
    • 1 łyżka masła
    • bułka tarta
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • tłuszcz (do smażenia)
    • pieprz, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jajka należy drobno posiekać, wymieszać z ryżem, dodać jajo surowe, łyżkę masła, posiekaną nać pietruszki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dobrze wymieszać składniki, a z powstałej masy uformować kuleczki wielkości jaja; po czym dokładnie obtoczyć je w w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dbając o to, by zarumieniły się z obu stron. Podawać z sosem (wg gustu; np. z sosem pomidorowym) oraz surówką. Smacznego!


Komentarze