Kotleciki z ziemniaków z farszem

Kotleciki z ziemniaków z farszem

  • 01:30
  • 7 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ziemniaki (ugotowane dzień wcześniej i pozostawione odkryte, by odparowały)
    • 2 jajka (rozmiar M)
    • 200–250 g mąki ziemniaczanej
    • sól
    • pieprz
    • olej do smażenia

    Farsz:

    • 1 cebula
    • 2 szkl. drobno pokrojonej kapusty kiszonej
    • 500 g pieczarek
    • sól
    • pieprz
    • 1 szkl. tartego słonecznika lub tartych migdałów
    • olej do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj jajka. Następnie dodaj mąkę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób ciasto. Powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk.

2

Cebulę pokrój w kostkę.

3

Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce.

4

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i smaż kilka minut.

5

Następnie dodaj pieczarki, kapustę i ok. 1/2 szklanki zwykłej wody lub wody spod kapusty. Dopraw solą i pieprzem.

6

Podziel ciasto na części. Na każdą część wyłóż porcję farszu i sklej tak, by powstał kotlecik. Obtocz kotleciki w tartym słoneczniku lub migdałach.

7

Rozgrzej patelnię i wlej 3 łyżki oleju. Smaż kotleciki partiami na średnim ogniu, aż do zarumienienia się placuszków.

8

Kotleciki możesz podawać ciepłe, ale równie dobrze smakują na zimno. Mogą być doskonałym dodatkiem np. do barszczu wigilijnego.


Komentarze