Kotleciki z ziemniaków ze szczypiorkiem

Kotleciki z ziemniaków ze szczypiorkiem

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​40 g startego sera parmezan
    • 9 obranych ziemniaków
    • 1 łyżka śmietanki 30%
    • 1 jajko
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 100 g sezamu
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • olej do smażenia
    • przyprawy: sól, biały pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj masę ziemniaczaną: ugotuj ziemniaki. Gorące zgnieć na gładką masę. Dodaj śmietankę, jajko, parmezan, mąkę, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, następnie przestudź. Z otrzymanej masy wilgotnymi dłońmi ugnieć równe kotleciki. Obtocz je w sezamie i smaż na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni po 5 min z każdej strony. Gdy sezam nabierze złotego koloru, kotleciki będą gotowe. Przed podaniem posyp je posiekanym szczypiorkiem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze