Kotlet de volaille

Kotlet de volaille

  • 01:10
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 4 piersi z kurczaka, po około 120 g każda, bez kości i skóry
    • olej do głębokiego smażenia
    • wykałaczki

    Masło ziołowe:

    • 60 g masła
    • 2 małe ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1/2 łyżki bardzo drobno posiekanego szczypiorku
    • 1/4 cytryny, drobno starta skórka i wyciśnięty sok
    • sól i pieprz

    Panierka:

    • mąka, około 30 g
    • bułka tarta, około 90 g
    • 1 roztrzepane jajko
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W miseczce wymieszać masło z czosnkiem, natką, szczypiorkiem, skórką z cytryny i sokiem. Doprawić solą i pieprzem, podzielić na 4 części i uformować wałeczki. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Im bardziej schłodzone, tym lepiej.

Piersi kurczaka włożyć pomiędzy przeźroczystą folię i roztłuc tłuczkiem na kotlety. Na każdej piersi ułożyć wałeczek z masłem i zwinąć roladki, dokładnie podwijając końce. Spiąć za pomocą wykałaczek.

Umieścić mąkę, jajko i bułkę tartą w oddzielnych talerzach. Roladki dokładnie obtoczyć w mące, później w jajku, a na koniec w bułce tartej. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.

Rozgrzać głęboki olej do temperatury 190 stopni i smażyć roladki, najlepiej w małych porcjach, aby temperatura oleju nie obniżyła się za bardzo. Ja smażyłam każdą pierś oddzielnie, aby była z zewnątrz chrupiąca, w środku soczysta i nie przesiąknięta tłuszczem. Piersi smażyć przez 8–10 minut lub do uzyskania złotej panierki. Wyjąć na ręcznik papierowy. Zaraz podawać.


Komentarze