Kotlet schabowy z buraczkami

Kotlet schabowy z buraczkami

  • 00:50
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 cienkie plastry schabu
    • 1 jajko
    • 5 łyżek przesianej bułki tartej
    • 6 łyżek oleju do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz

    Surówka:

    • 2  buraki czerwone
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżka posiekanej drobno cebuli
    • 1 łyżka pokrojonego w drobną kostkę jabłka
    • przyprawy: po szczypcie soli, cukru, pieprzu

    Ziemniaki:

    • 2-3 ziemniaki
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 łyżeczka posiekanego koperku
    • 1/2 łyżeczki soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Buraczki umyj, gotuj bez przypraw w skórkach przez ok. 40 min. Po ugotowaniu przelej zimną wodą, przestudź, zdejmij skórkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj posiekaną cebulę i jabłko. Dopraw solą, cukrem i cytryną (można dodać więcej cytryny). Przed podaniem schłódź.

Ziemniaki obierz, pokój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w wodzie z solą. Odcedź, a następnie odparuj resztki wody pozostawiając przez chwilę garnek z ziemniakami na lekko gorącym palniku. Ułóż na talerzu, posmaruj masłem i posyp koperkiem.

Schab lekko rozbij, natrzyj solą i pieprzem. Na talerz przesiej przez sitko bułkę tartą. Jajko rozbij dokładnie w talerzu. Mięso panieruj PORADA KONTEKSTOWA - PANIEROWANIE dwa razy, najpierw w jajku potem obtocz dokładnie w bułce, po czym ponownie w jajku i bułce, dociskając dłonią panierkę. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu przez ok. 10 min z obu stron, aż się zarumienią.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze