Kotlety grzybowe

Kotlety grzybowe

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 10 dag suszonych grzybów
    • 3-4 kromki pszennej bułki
    • 2-3 łyżki śmietany kremówki
    • 1 duża cebula
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 3-4 łyżki masła
    • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    • 1 szklanka bułki tartej
    • 2 jajka
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Grzyby umyć, zalać wodą i odłożyć na 24 h. Następnie ugotować, odcedzić. Bułkę namoczyć w śmietanie. Cebulę bardzo drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła. Przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z grzybami i odciśniętą bułką. Dodać posiekane jajka, orzechy i surowe żółtka, przyprawić solą i pieprzem – masę dokładnie wymieszać. Białka jajek ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą. Posypać 1-2 łyżkami tartej bułki, całość wyrobić. Z masy formować małe kotleciki, panierować je w pozostałej bułce tartej. Smażyć na stopionym maśle.


Komentarze