Kotlety mielone z cukinią i serem typu feta duszone z pomidorami

Kotlety mielone z cukinią i serem typu feta duszone z pomidorami

  • 00:25
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g mięsa mielonego
    • 30 g bułki tartej
    • 1 jajo
    • 50 ml śmietanki 30%
    • 1/2 cukinii
    • 100 g sera typu feta
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 400 g krojonych pomidorów bez skórki
    • 3 gałązki bazylii
    • 1/4 pęczka natki pietruszki
    • 20 g masła
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso mielone przełóż do miski. Wsyp bułkę tartą i wlej śmietankę. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do mięsa. Wbij jajko i przypraw solą i pieprzem. Dobrze wyrób masę mięsną.

Cukinię i ser feta pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Uformuj małe okrągłe kotleciki.

Rozgrzej patelnię grillową z odrobiną oliwy i poukładaj kotleciki. Smaż z każdej strony, aż będą rumiane. Obierz w tym czasie cebulę i czosnek. Posiekaj i dodaj do kotletów. Pomidory krojone przelej na patelnię. Sos przypraw 1 płaską łyżeczką cukru i dodaj masło. Całość duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem przez 20 minut. Gotowe kotleciki wyjmij na półmisek, a sos przypraw jeszcze świeżo szarpaną bazylią i czarnym pieprzem. Przed podaniem kotlety polej sosem z pomidorów.


Komentarze