Kotlety rybne

Kotlety rybne

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g filetów z mintaja
    • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
    • 1 czerstwa kajzerka (może być świeża)
    • 1/2 szkl. ciepłej wody
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • przyprawy: sól

    Panierka:

    • 1 jajko
    • kilka łyżek bułki tartej
    • 2 łyżki oleju do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety oczyść z ewentualnych ości i przepłucz pod wodą. Kajzerkę zalej ciepłą wodą. Kiedy namoknie, wyciśnij z niej nadmiar wody, dodaj do ryby i zmiel. Następnie dodaj sól i cytrynę do smaku. Pietruszkę umyj, posiekaj i dodaj do masy rybnej.

Z masy formuj małe kotleciki, obtaczając je z obu stron najpierw w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotleciki na rumiano z każdej strony (ok. 6 min). Podawaj z ryżem i warzywami.

Jeśli przygotowujesz danie dla dzieci możesz uformować na talerzu króliczka wykorzystując: kulkę ugotowanego ryżu, liście bazylii, szczypiorek, orzechy laskowe, kawałki skórki cytryny, pomidorka koktajlowego, ozdobną sałatę oraz 2 podłużne kotleciki rybne.


Komentarze