Kotlety schabowe z cebulą, ziemniakami i surówką

Kotlety schabowe z cebulą, ziemniakami i surówką

  • 00:50
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 360 g schabu w plastrach
    • 0,5 kg ziemniaków
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka posiekanego koperku

    Panierka:

    • 1 jajko
    • 2 cebule
    • 5 łyżek mąki
    • 5 łyżek bułki tartej
    • 3 łyżki oleju do smażenia

    Sałatka:

    • 1/3 główki kapusty pekińskiej
    • 2 starte marchewki
    • 1/3 cebuli
    • 2 łyżki posiekanej pietruszki

    Sos:

    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Schab umyj i osusz. Każdy kotlet włóż do woreczka spożywczego, aby nie pryskał w trakcie rozbijania i rozbij tłuczkiem. Posól i popieprz.

Cebulę obierz, umyj i pokrój w cieniutkie krążki. Poukładaj plastry na kotletach, jeden obok drugiego na całej ich powierzchni, z jednej i drugiej strony. Przyciśnij i schowaj do lodówki na około 2 godz.

Jajko rozbij i dobrze rozmieszaj. Mąkę i bułkę tartą wysyp na dwa duże talerze. Kotlety panieruj PORADA KONTEKSTOWA - PANIEROWANIE kolejno z każdej strony w mące (przyciskaj cebulę, aby nie odpadła), jajku i w bułce tartej. Dociśnij panierkę dłonią. Na patelni rozgrzej olej i smaż na małym ogniu przez ok. 10 min z każdej strony.

Obierz i umyj ziemniaki. Wrzuć je do garnka, zalej zimną wodą i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Kapustę obierz z wierzchnich liści i pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz i umyj, pokrój w drobną w kosteczkę. Umytą i obraną marchew zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Pietruszkę umyj i posiekaj, dodaj do sałatki i wszystko wymieszaj. Olej i cytrynę wymieszaj dokładnie ze sobą, dopraw solą oraz pieprzem, ponownie wymieszaj i dodaj do sałatki.

Kotlety podawaj z ziemniakami z wody polanymi masłem i posypanymi koperkiem oraz sałatką z kapusty pekińskiej.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze