Kotlety wieprzowe po bakońsku

Kotlety wieprzowe po bakońsku

  • 01:00
  • 4 porcje
  • 424 kcal
  • Prosty

Składniki

    • ​4 kotlety wieprzowe bez kości
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 100 g wędzonego, chudego boczku
    • 1 cebula
    • 4 duże pieczarki
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    • 1 podłużna żółta papryka igołomska
    • 1 dojrzały pomidor
    • 100 ml kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka mąki
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

 Schab lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.

2

Obsmażamy szybko na patelni z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.

3

Mięso wyjmujemy. Na patelnię kładziemy pokrojony w kostkę boczek i posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dokładamy pokrojone w plastry pieczarki. Mieszając, dusimy PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE razem kilka minut, aż grzyby puszczą nieco soku i odparują. Wsypujemy paprykę w proszku i znów mieszamy.

4

Wkładamy kotlety i podlewamy wodą tak, by przykrywała mięso. Dusimy pod przykryciem ok. 20 min.

5

Gdy mięso jest już prawie miękkie, dodajemy pozbawioną pestek i gniazd nasiennych, pokrojoną w krążki paprykę oraz sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kawałki pomidora. Gdy wszystko zmięknie, wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotowujemy i podajemy z ryżem albo kluseczkami.


Komentarze