Kotlety wieprzowe w sosie z sera camembert

Kotlety wieprzowe w sosie z sera camembert

  • 00:35
  • 4 porcje
  • 503 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 4 duże kotlety schabowe ok. 150 g każdy lub 8 mniejszych po ok. 70 g
    • 1 łyżka masła
    • 75 ml białego wytrawnego wina
    • 200 ml słodkiej śmietanki
    • 3-4 gałązki tymianku
    • ser camembert ok. 250 g
    • 3 łyżeczki musztardy dijońskiej
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kotlety delikatnie rozbijamy, oprószamy pieprzem i solą.

2

Wkładamy na patelnię na rozgrzane masło. Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia na średnim ogniu, bacząc, by nie przypalić masła. Kotlety zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz i wkładamy do ciepłego piekarnika. 

3

Wlewamy większość śmietanki, dodajemy obrane listki tymianku i obrany ze skórki, pokrojony w kostkę camembert oraz musztardę, zagotowujemy mieszając. 

4

Rozrzedzamy sos resztą śmietanki i trzymamy na ogniu jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści w sosie.

5

Kotlety podajemy z sosem i np. purée ziemniaczanym.


Komentarze