Kotlety wieprzowe z rusztu marynowane w jogurcie, podawane z sosem tzatziki

Kotlety wieprzowe z rusztu marynowane w jogurcie, podawane z sosem tzatziki

  • 03:50
  • 4 porcje
  • 495 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    Kotlety:

    • 4 duże kotlety wieprzowe (schabowe) o wadze ok. 150 g lub 8 mniejszych o wadze ok. 70 g każdy
    • 2 łyżki gotowego chińskiego sosu chili
    • 200 g naturalnego gęstego jogurtu
    • 1 pęczek koperku
    • olej słonecznikowy do smarowania mięsa
    • grubo zmielony czarny pieprz
    • sól

    Sos tzatziki:

    • 500 ml naturalnego gęstego jogurtu
    • 3 gruntowe ogórki
    • 2 ząbki czosnku
    • świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
    • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • pęczek koperku
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mieszamy jogurt z posiekanym koperkiem i sosem chili.

2

Wkładamy kotlety do marynaty i szczelnie przykryte trzymamy min. 3 godziny w lodówce (najlepiej przez noc).

3

Wyjmujemy mięso z marynaty i zdejmujemy ją dokładnie z kotletów. Smarujemy olejem, solimy i oprószamy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy z obu stron na ruszcie nad węglem drzewnym lub na patelni grillowej. 

4

Przygotujmy sos. Ogórki obieramy. Ścieramy na grubej tarce do miski i solimy. Po 30 min odciskamy nadmiar wody.

5

Odciśnięte przekładamy do miski. Dodajemy jogurt, posiekany koperek i czosnek, oliwę, sok z cytryny, a nastepnie mieszamy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze