Kotlety z bakłażana w serowej panierce

Kotlety z bakłażana w serowej panierce

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 duży bakłażan
    • 1 jajko
    • 50 g tartego parmezanu
    • 50 g mąki pszennej
    • 150 g rukoli
    • 200 g pomidorków koktajlowych
    • 50 g świeżych pieczarek
    • 1 cebula czerwona
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 30 ml oliwy extra virgin
    • 50 ml oleju słonecznikowego
    • 1 łyżeczka octu z sherry
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bakłażana umyj i pokrój w plasterki o grubości ok. pół centymetra. Rozłóż na desce i przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Odczekaj kilka minut. W tym czasie umyj warzywa i rukolę. Obierz cebulę i czosnek. Plasterki bakłażana odciśnij na kuchennym ręczniku. Do miski wbij jajko, dodaj tarty parmezan i 1 łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj ciasto na gładką masę.

Plasterki bakłażana obtocz w mące i od razu zanurz w serowym cieście. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Smaż panierowane plasterki bakłażana z każdej strony aż do zrumienienia, a następnie przełóż na blachę piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wstaw bakłażany na ok. 10 min.

W tym czasie drobno pokrój cebulę i czosnek. Podsmaż w rondelku na oliwie z oliwek. Od razu przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki i dodaj do rondelka. Całość podsmaż. Pokrój natkę pietruszki i też dodaj do pomidorów. Zmniejsz ogień i pozwól im się jeszcze chwilkę dusić.

Wyjmij bakłażany z piekarnika i ułóż na półmisku. Udekoruj dookoła duszonymi pomidorami. W środku dekoracyjnie połóż listki rukoli. Pokrój pieczarki w plasterki i poukładaj na sałacie. Polej całość oliwą i octem z sherry. Od razu podawaj.


Komentarze