Kotlety z dorsza zawijane w szynkę włoską

Kotlety z dorsza zawijane w szynkę włoską

  • 00:35
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​300 g filetu z dorsza
    • 5 plastrów szynki włoskiej
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 100 g szpinaku świeżego
    • 9 listków szałwii
    • 40 g pomidorów suszonych
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • 50 g masła
    • 100 ml wina białego
    • pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety dorsza dokładnie umyj i wytrzyj do sucha ręcznikiem kuchennym. Upewnij się, że ryba nie ma ości. Rozłóż na desce plasterki szynki włoskiej. Na każdy plaster nałóż rybę. Listki szałwii połóż bezpośrednio na rybie i zawiń dokładnie w szynkę każdy filet. Można lekko docisnąć rybę, aby szynka lepiej przylegała.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°. Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż rybę najpierw od strony zawinięcia szynki, a potem z drugiej.

W rondelku podgrzej białe wino i dodaj 5 listków szałwii. Gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU aż cały alkohol odparuje. Przypraw wino solą i świeżo mielonym pieprzem.

Sos z pieczenia ryby wlej do wina w rondelku, a rybę przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce. Zagotuj cały sos. Pomidory pokrój na małe kawałki i dodaj do sosu. Następnie do gorącego sosu dodawaj masło w małych kawałkach – mieszaj energicznie rózgą kuchenną. Masło idealnie zagęszcza sos z winem. Na koniec jeszcze pokrój odrobinę świeżych listków szałwii i natki pietruszki i dodaj do sosu. Rybę wyłóż na półmisek i polej aromatycznym sosem.
 


Komentarze