Kotlety z jajek

Kotlety z jajek

  • 01:00
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 6 jajek ugotowanych na twardo
    • 15 szt. młodych ziemniaków
    • 2 cebule
    • 1/2 pęczka szczypioru
    • 2 łyżki posiekanego kopru
    • 1/2 główki sałaty
    • 1 ogórek szklarniowy
    • 2 młode cebulki
    • 2 szkl. mleka
    • 50 g masła
    • 1 jajko surowe
    • 5 łyżek oliwy
    • 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
    • 6 łyżek bułki tartej do smażenia
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 kajzerka
    • przyprawy: cukier, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kajzerkę zalej ciepłym mlekiem i poczekaj aż je wchłonie. Ugotowane jajka rozdrobnij widelcem, dodaj odsączoną kajzerkę i całość ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj 1 surowe jajko i ponownie zagnieć. Dwie cebule obierz, drobno posiekaj i zeszklij PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE na patelni, uważając, by nie przypalić. Podsmażoną cebulę dodaj do utartych jaj i wymieszaj. Szczypior umyj i pokrój, następnie również dodaj do masy z jaj. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Na talerz przesyp bułkę tartą. Na patelni rozgrzej oliwę. Z masy jajecznej formuj kulki lekko je spłaszczając. Następnie obtaczaj w bułce tartej i smaż z obu stron na wolnym ogniu ok. 5 min do momentu zarumienienia.

Ziemniaki dobrze wyszoruj. Włóż je do garnka razem z ok. 50 g masła, zalej wodą do maksymalnie 2/3 wysokości ziemniaków. Posól wedle uznania. Gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Ugotowane posyp posiekanym świeżym koprem.

Przygotuj sałatkę: sałatę dobrze wypłucz w zimnej wodzie i porwij. Ogórka sparz i pokrój w półplasterki. Cebulkę obierz i pokrój w cienkie talarki. Warzywa wymieszaj ze sobą, skrop sokiem z cytryny, oliwą, dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą cukru.

Usmażone kotlety podawaj razem z ziemniakami posypanymi koperkiem i zieloną sałatą z cebulą i ogórkami.


Komentarze