Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów na sosie z duszonych boczniaków

Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów na sosie z duszonych boczniaków

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g kaszy jaglanej
    • 1 cebula 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 1 brokuł (drobno pokrojony)
    • 50 g pomidorów suszonych w oliwie 
    • 4 gałązki natki pietruszki 
    • 50 g skrobi ziemniaczanej 
    • 100 g mąki ryżowej 
    • 1 jajko
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
    • 50 ml oliwy do smażenia

    Sos:

    • 1 cebula
    • 200 g boczniaków 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 50 ml oliwy 
    • 100 g śmietanki 30%  
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 30 g słodkiego sosu chilli 
    • 50 ml białego wina wytrawnego 
    • 40 g cebulki zielonej 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kaszę jaglaną wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Odcedź od razu na sitku i przełóż do szerokiego rondelka, wlej 800 ml wody i przypraw lekko solą. Nakryj i wstaw do zagotowania. Jak tylko woda się zagotuje, wymieszaj kaszę, ponownie nakryj i wstaw do rozgrzanego piekarnika o temp. 160˚C na 20 minut. 

Cebulę i czosnek obierz. Pokrój drobno i przełóż do miski. Pomidory suszone pokrój w paski i dodaj do cebuli. Brokuły umyj i odetnij różyczki. Przekrój je na mniejsze kawałki. Przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Trzymaj tak przez 5 minut, to wystarczy, aby delikatne różyczki brokuła zmiękły. Odsącz na sitku i dodaj do warzyw w misce. 

Jak kasza będzie gotowa, wyjmij z piekarnika i przesyp od razu do miski z cebulą i brokułami. Wymieszaj lekko, aby szybciej ostygła. Dopiero teraz dodaj jajko, mąki i przyprawy oraz posiekaną natkę. Wymieszaj razem. Wybieraj łyżką porcje i formuj kotleciki, smaż na złoty kolor na patelni. 

Przygotuj sos. Boczniaki rozerwij na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. W rondelku podgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj boczniaki i jak tylko lekko się podsmażą, przypraw sosem sojowym, słodkim sosem chilli i wlej białe wino. Duś jeszcze przez 2 minuty i dopiero dodaj śmietankę. Na koniec pokrój zieloną cebulkę i dodaj do duszonych grzybów. Sos przełóż na głęboki półmisek i na nim ułóż kotlety. Całość dekoruj natką pietruszki i zieloną cebulką.


Komentarze