Kotlety z mielonego mięsa z włoską kapustą i sosem z duszonych pomidorów

Kotlety z mielonego mięsa z włoską kapustą i sosem z duszonych pomidorów

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    • 100 g włoskiej kapusty
    • 30 g boczku wędzonego
    • 1 cebula
    • 30 g masła
    • 1 jajko
    • 60 g bułki tartej
    • 30 ml śmietanki
    • 20 ml oleju słonecznikowego
    • 4 pomidory
    • 1 czosnek
    • 2-3 gałązki bazylii
    • 1 gałązka tymianku
    • 1/4 pęczka natki pietruszki
    • 1/4 pęczka szczypiorku
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, cukier, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kapustę włoską umyj i pokrój bardzo drobno w piórka. Wstaw garnek z osoloną wodą i jak tylko się zagotuje, wsyp kapustę. Gotuj do jej miękkości. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój drobno, a czosnek posiekaj.

Boczek wędzony pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i wsyp boczek. Jak tylko się zrumieni, dodaj cebulę i jeszcze smaż, aż cebula się zeszkli i straci surowy zapach. Odcedź kapustę i dodaj do smażonego boczku. Przypraw świeżo mielonym pieprzem i dodaj połowę posiekanej natki pietruszki.

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj kapustę i jajko oraz wsyp bułkę tartą. Wlej śmietankę i dopraw do smaku. Jeszcze raz dobrze wymieszaj. Uformuj małe kotlety. Rozgrzej patelnię i wlej olej. Smaż kolety z każdej strony, aż będą rumiane.

Pomidory dokładnie umyj, a następnie natnij skórę nożem na krzyż. Przełóż pomidory do głębokiej miski i zalej wrzątkiem do ich całkowitego zakrycia. Jak tylko skóra na nacięciu zacznie się odwijać, wyjmij pomidory i ostudź pod zimną wodą. Obierz ze skórki, przekrój na pół i wytnij twardą część od szypułki. Pomidory pokrój w kostkę.

W szerokim rondelku rozgrzej oliwę i wlej pomidory. Dodaj gałązkę tymianku oraz czosnek. Podsmaż pomidory i przypraw solą oraz pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Liście bazylii porwij na mniejsze kawałki i dodaj do sosu ze szczyptą cukru. Gotowym sosem zalej kotlety mielone i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem przez 4-5 minut. Wyłóż kotlety na półmisek i polej sosem ze świeżych pomidorów.


Komentarze