Kotlety z soczewicy

Kotlety z soczewicy

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 150 g czerwonej soczewicy
    • 1 czerwona papryka
    • 1 cebula
    • 50 g mielonych orzechów włoskich
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 jajko
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 300 ml bulionu warzywnego
    • 40 ml oleju roślinnego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, mielony kminek, chilli w proszku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Opłucz soczewicę i wsyp do garnka. Umyj i pokrój w kostkę paprykę, dorzuć do soczewicy. Dodaj też wyciśnięty przez praskę czosnek, kminek, chilli, orzechy i sok z cytryny. Zalej bulionem i zagotuj. Zmniejsz gaz i gotuj jeszcze przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Soczewica powinna wchłonąć cały płyn.

Po ugotowaniu zdejmij soczewicę z ognia i zostaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, zrumień na maśle i wrzuć do ugotowanej soczewicy. Kiedy masa przestygnie, wbij do niej jajko, wsyp sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Mąkę pszenną wymieszaj z łyżeczką kurkumy i wysyp na talerz. Z masy formuj dłońmi kotlety i obtaczaj w przygotowanej mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na złoto. Podawaj na ciepło z sałatką z kolorowych papryk.


Komentarze