Kotlety ziemniaczane z serem

Kotlety ziemniaczane z serem

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 60 dag ziemniaków
    • łyżeczka masła
    • 2 surowe żółtka
    • 2 łyżki drobno startego żółtego sera
    • sól
    • pieprz
    • olej do smażenia
    • bułka tarta do panierowania
    • jajko
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy, odparowujemy i studzimy. Następie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem na gładkie puree. Przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło, żółtka, starty ser i mieszamy na gładka masę. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Miskę przykrywamy i na pół godziny wkładamy do lodówki. Wilgotnymi dłońmi odrywamy kawałki masy i formujemy niewielkie podłużne kotlety, starając się, by były jednakowej wielkości.

Kotleciki obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Podajemy od razu po usmażeniu.


Komentarze