Kotlety ziemniaczane z zielonym groszkiem i gotowanym jajkiem

Kotlety ziemniaczane z zielonym groszkiem i gotowanym jajkiem

  • 00:15
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g ziemniaków gotowanych puree
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 3 jaja
    • 50 g groszku zielonego mrożonego
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 40 g masła
    • 50 g bułki tartej
    • 50 g kwaśnej śmietany
    • 100 g sosu z pieczonej papryki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ugotowane ziemniaki ugnieć tłuczkiem na puree (jak są zimne, zmiel je w maszynce na drobnych oczkach). Wstaw 2 jajka do gotowania na twardo. W rondlu zgotuj dodatkowo 0,5 litra osolonej wody i wsyp mrożony groszek cukrowy. Gotuj przez 2-3 minuty. Następnie odcedź na sitku.

Ugotowane jajka obierz i pokrój w grubą kostkę i dodaj do zmielonych ziemniaków. Wsyp groszek do masy, wbij jedno jajko i dodaj mąkę ziemniaczaną. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ziemniaków. Całą masę na kotlety dokładnie wymieszaj. Następnie za pomocą łyżki stołowej podziel ją na porcje. Uformuj każdą na prostokątne kotlety i obtocz w bułce tartej. Następnie spłaszcz wierzch nożem kuchennym.

Na patelni rozgrzej masło i smaż kotlety na średnim ogniu, aż się zrumienią z obu stron. Kotlety rozłóż na półmisku i podawaj z sosem paprykowym i kwaśną śmietaną na wierzchu.


Komentarze