Krakersy z łososiem wędzonym i sosem musztardowo-koperkowym

Krakersy z łososiem wędzonym i sosem musztardowo-koperkowym

  • 00:20
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 op. krakersów
    • 150 g łososia wędzonego
    • 100 g jogurtu greckiego
    • 2 cytryny
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • 1/4 pęczka koperku
    • 1 łyżka musztardy dijon
    • 1 łyżka miodu
    • przyprawy: pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj jogurt cytrynowy: sparz cytrynę we wrzątku. Obierz skórkę z 1/2 cytrusa i drobno posiekaj, a następnie wymieszaj w misce z jogurtem naturalnym. Dodaj drobno pokrojony koperek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj sos musztardowy: musztardę wymieszaj z miodem i sokiem z 1/4 cytryny. Ciągle mieszając, dolewaj powoli oliwę. Przypraw jeszcze świeżo siekanym koperkiem oraz pieprzem.  

Rozłóż krakersy na tacy. Na każdy nałóż łyżeczkę cytrynowego jogurtu. Plasterki łososia wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE przekrój na mniejsze kawałki, zroluj i ułóż na jogurcie (zamiast łososia możesz użyć wędzonego pstrąga lub innej wędzonej ryby). Każdą przekąskę polej cienką strużką sosu musztardowo-koperkowego. Do dekoracji użyj gałązki koperku i pokrojonej w ćwiartki cytryny.


Komentarze