Krążki cebulowe

Krążki cebulowe

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 duże cebule
    • 60 ml mleka
    • 1 duże jajko
    • 2 czubate łyżki mąki
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • przyprawy: sól i pieprz
    • olej do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jajko rozbełtaj w miseczce razem z mlekiem. Mieszając rózgą, dodaj mąkę. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż to na naleśniki. Po uzyskaniu właściwej konsystencji, odstaw ciasto na 15 min. W tym czasie obierz cebulę z łupin i pokrój na grube półcentymetrowe plastry. Każdy plaster rozdziel na pojedyncze krążki.  

Na patelni rozgrzej olej. Warstwa oleju powinna mieć ok. 2 cm głębokości. Krążki cebulowe wrzuć do ciasta i wymieszaj. Wyciągaj pojedynczo i układaj obok siebie na rozgrzanej patelni. Smaż z obu stron na złoty kolor. Po ściągnięciu krążków z patelni, osusz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podawaj z dipami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze