Krem bawarski z owocami leśnymi

Krem bawarski z owocami leśnymi

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 300 ml mleka
    • 3 żółtka
    • 70 g cukru pudru
    • 250 ml śmietanki kremówki
    • 3 łyżki żelatyny
    • 1/2 szkl. wody
    • 1/2 op. mieszanki owoców leśnych 350 g
    • 3 łyżki wiórków z czekolady
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 1/2 laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

150 g owoców z mieszaki owocowej wsyp na talerz i powoli rozmrażaj w temperaturze pokojowej. Kilka owoców pozostaw do dekoracji.

Przygotuj krem bawarski:

Pół mieszanki owoców leśnych rozgnieć widelcem, aby pozostawić większe kawałki owoców. Odłóż do dekoracji 4 łyżki mieszanki. Przygotuj 3 miseczki. Do każdej wlej tę samą ilość kremu.

Do pierwszej dodaj 3/4 rozgniecionych owoców, do drugiej 1/4, czyli resztę owoców, do trzeciej miseczki nie dodawaj owoców. W ten sposób uzyskasz 2 odcienie fioletu i kolor biały.

Do okrągłej formy silikonowej do pieczenia o średnicy ok. 18 cm (możesz też użyć zwykłej formy np. tortownicy wyłożonej pergaminem) najpierw wlej krem o najciemniejszym kolorze i schowaj go szybko do zamrażarki na kilka min, aby lekko stężał. Następnie wyjmij i połóż na nim drugą warstwę kremu - jasnofioletowego i schowaj do zamrażarki do stężenia. Po kilku minutach wyjmij i rozprowadź na wierzchu krem w kolorze białym.

Formę z kremem zawiń w folię spożywcza, aby deser nie chłonął obcych zapachów i schowaj do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 1 godz.

Przygotuj wałeczek z sorbetu:

Odłożone 4 łyżki owoców z mieszanki wymieszaj z 1 łyżką cukru pudru i przełóż na kawałek folii spożywczej, uformuj za jej pomocą cieniutki wałeczek (podobnie jak roladę tu). Wałeczek z owoców zawiń w folię i schowaj do zamrażalnika na ok. 1 godz.

Krem wyjmij z lodówki, wytnij foremką kilka krążków (kremu wystarczy na ok. 3 porcje). Każdy krążek kremu posyp wiórkami z gorzkiej czekolady i udekoruj plasterkiem krojonego wałeczka sorbetu oraz posyp owocami.


Komentarze