Krem cytrynowy

Krem cytrynowy

  • 00:40
  • 3 porcje
  • 1053 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 duże cytryny
    • 350 g cukru
    • 200 g masła
    • 3 duże jajka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Cytryny dokładnie szorujemy, ścieramy z nich skórkę (tylko żółtą część) i wyciskamy sok.

2

Skórkę, sok z cytryny, cukier i masło wkładamy do miski, którą umieszczamy na naczyniu z gorącą, ale nie gotującą się wodą i ubijamy trzepaczką, aż cukier i masło się rozpuszczą.

3

Wbijamy jajka i mieszamy, dopóki krem nie zgęstnieje na tyle, że przylgnie do spodu drewnianej łyżki (jeśli woda zacznie się gotować, jajka mogą się ściąć, krem sam gęstnieje w miarę stygnięcia). Przekładamy do gorących słoików i szczelnie zamykamy. Używamy np. jako śniadaniowego smarowidła do pieczywa lub masy do różnych wypieków.


Komentarze