Krem karmelowy

Krem karmelowy

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 150 g cukru
    • 550 ml mleka
    • 200 ml śmietanki kremówki
    • 100 g cukru
    • 6 jajek
    • 1 laska wanilii
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj karmel: 4 łyżki cukru stop na dość wolnym ogniu. Cukier rozprowadź równo na całej powierzchni patelni, nie mieszaj, tylko poczekaj aż zacznie się topić – dopiero wtedy delikatnie pomieszaj. Gdy cukier zupełnie się roztopi i zbrązowieje, dodaj 2 łyżki wody i wymieszaj. Gdy na cukrze utworzy się piana, zdejmij garnek z palnika i poczekaj aż opadnie. Następnie wlej do formy, pokrywając nim dno foremki.

Mleko zagotuj z wanilią. Jajka roztrzep w misce, stopniowo dodawaj do nich gorące mleko. Całość mieszaj aż masa lekko zgęstnieje. Następnie przecedź ją przez sito i wlej do foremek, wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C do kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA na 30 min i piecz aż krem zastygnie. Pod koniec pieczenia zmniejsz temperaturę do 180°. Zapieczony krem trzymaj w formie aż zupełnie ostygnie. Krawędzie deseru podważ nożem, odwróć foremkę i wyłóż na płaski talerz. Karmel powinien się rozlać na talerzyk.

Kąpiel wodna: do blachy, w której stoją foremki wlej tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości formy. Następnie wstaw do piekarnika i piecz.


Komentarze