Krem mascarpone z czereśniami

Krem mascarpone z czereśniami

  • 02:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g czereśni 
    • 250 g mascarpone 
    • 3 jajka 
    • 125 g cukru 
    • 250 g śmietanki 30% 
    • 10 biszkoptów 10 sztuk 
    • 400 ml amaretto

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Czereśnie umyj i wydryluj pestki. Przełóż do miski i dolej amaretto. Odstaw czereśnie do zamarynowania na czas przygotowania kremu. W tym czasie oddziel białka od żółtek i żółtka przełóż do osobnej miski. Dosyp do nich cukier i ucieraj na puszystą masę. Dodaj serek mascarpone i jeszcze raz wszystko razem wymieszaj. Nie ubijaj masy z serkiem, bo zrobi się płynna. Śmietankę ubij na puszysto. Dodaj do serka i ponownie wymieszaj. 

W szerokich i dekoracyjnych szklankach rozłóż część czereśni z amaretto oraz biszkopty. Lekko dociśnij, aby ciastka wchłonęły sok, a następnie nałóż krem tak, by zakrył owoce. Powtórz czynność, nakładając znów czereśnie, biszkopty i krem. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki, by stężał. Powinien być gotowy już po 2 godzinach. Podawaj od razu po wyjęciu z lodówki. Do dekoracji możesz wykorzystać czereśnie.


Komentarze