Krem pieczarkowy

Krem pieczarkowy

  • 01:10
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
    • 300 g pieczarek
    • 1 cebula
    • 1 i 1/2 l wody
    • 1 łyżka masła
    • kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
    • kilka łyżek sosu sojowego jasnego
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój dowolnie. Warzywa wrzuć do zimnej wody, dodaj 1 łyżeczkę soli, sos sojowy dla intensywności smaku i gotuj około godziny. Po tym czasie wywar odcedź.

Pieczarki umyj dokładnie oczyść i pokrój w plastry, cebulę drobniutko posiekaj. Na patelni rozpuść masło i duś warzywa na średnim ogniu, aż pieczarki puszczą sok, a cebul się zeszkli. Następnie zalej je odcedzonym wywarem, dopraw solą, sosem sojowym i zmiksuj całość. Na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem, dodaj śmietanę lub jogurt i dokładnie wymieszaj.

Przed podaniem podgrzej i podawaj z podpieczoną bagietką lub groszkiem ptysiowym. Wierzch posyp natką pietruszki.


Komentarze