Krem pomidorowy

Krem pomidorowy

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ok. 1 kg pomidorów malinowych
    • 4 łyżki masła
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 cebula
    • 2 łyżki bazylii
    • 4 łyżki śmietany 18%
    • świeże listki bazylii do dekoracji
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pomidory umyj i obierz ze skóry. Następnie pokrój na 8 części i i wyjmij pestki. Pomidory włóż do miksera i miksuj ok. pół minuty. Cebulę obierz, umyj i posiekaj w kosteczkę. W garnuszku stop masło i podsmaż na nim pokrojoną drobno cebulę. Następnie wrzuć pomidory, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 20 min. Posiekaj bazylię i dodaj do pomidorów, przypraw solą, pieprzem, cukrem oraz cytryną. Całość ponownie zmiksuj blenderem na krem, po czym podgrzej. Podawaj ze świeżą bazylią i łyżką śmietany.


Komentarze