Krem śmietankowy na cieście francuskim

Krem śmietankowy na cieście francuskim

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    • świeże owoce
    • 1 jajko

    Krem:

    • 1 szklanka śmietanki 36%
    • 30 g cukru pudru
    • 2 łyżki wina białego
    • kilka kropli esencji waniliowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Śmietanę dobrze schłódź, a następnie ubij. Do śmietany dodaj cukier i dalej ubijaj. Kiedy cukier dobrze połączy się ze śmietaną dodaj wino oraz esencję waniliową i wymieszaj. Przykryj naczynie z ubitą śmietaną i schowaj do lodówki.

Owoce umyj, przebierz i oczyść z kiści. Ciasto francuskie rozwiń i wytnij w nim równe kwadraty. Ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i piecz przez ok. 15 min w temperaturze 180°, aż ciasto lekko się zarumieni. Po upieczeniu udekoruj schłodzonym kremem waniliowym i owocami.


Komentarze