Krem z brukselki

Krem z brukselki

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 pęczek włoszczyzny
    • 1 cebula
    • 1/2 kg brukselki
    • 1 i 1/2 l wody
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • mała płaska łyżeczka cukru
    • przyprawy: sos sojowy, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na 2 łyżkach masła. Posyp mąką i zrób zasmażkę. Włoszczyznę obierz, pokrój na duże kawałki, zalej wodą, dodaj sporo sosu sojowego, pieprz i gotuj ok. 20 min. Brukselkę obierz z wierzchnich listków, następnie każdą główkę natnij na czubku na krzyż i wrzuć do wywaru. Dodaj cukier i gotuj wszystko do miękkości.

Wywar odcedź, wyjmij wszystkie warzywa, poza brukselką. Do wywaru dodaj zasmażkę i wszystko dokładnie zmiksuj. Następnie wymieszaj masę z jogurtem. Zupę podawaj z groszkiem ptysiowym lub z podpieczonym chrupiącym chlebkiem lub bagietką.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze