Krem z dyni z pesto kolendrowym i krewetkami

Krem z dyni z pesto kolendrowym i krewetkami

  • 01:05
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 średnia cebula, pokrojona w kosteczkę
    • 1 łyżka z górką tartego świeżego imbiru
    • 1 płaska łyżka (lub mniej do smaku) posiekanej ostrej papryczki chilli
    • 2 ząbki czosnku, pokrojone w kosteczkę
    • 2 szklanki gęstego purée z dyni
    • około 500 ml bulionu warzywnego
    • 250 ml śmietanki kokosowej, o zawartości ekstraktu kokosowego 60%
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

    Krewetki:

    • 12 różowych (gotowanych) mrożonych krewetek tygrysich
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka pokrojonej w drobną kosteczkę pikantnej papryczki chilli
    • 1 ząbek czosnku, pokrojony w drobniutką kosteczkę

    Pesto z kolendry:

    • 1 pęczek kolendry, same listki
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • skórka i sok z 1/2 cytryny
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • dekoracja: krążki czerwonej cebuli, listki kolendry
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać imbir, papryczkę chilli i czosnek. Podsmażyć przez około 1-2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać purée z dyni oraz tyle bulionu, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję zupy, gotować przez 10 minut. Doprawić solą oraz pieprzem, zagotować i zdjąć z ognia. Zmiksować na gładki krem. Dodać śmietankę kokosową i podgrzać.

Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć rozmrożone i osuszone krewetki, dodać posiekaną papryczkę chilli i czosnek. Smażyć krewetki na średnim ogniu przez pół minuty z każdej strony. Doprawić solą oraz pieprzem.

Wszystkie składniki na pesto zmiksować blenderem, pozostawiając kilka listków kolendry do dekoracji. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Zupę podawać z krewetkami (po 3 sztuki na 1 porcję) wraz ze smażoną papryczką chilli i czosnkiem. Polać pesto kolendrowym, udekorować krążkami czerwonej cebuli oraz listkami świeżej kolendry.


Komentarze