Krem z kaszy jaglanej ze świeżymi figami i migdałami

Krem z kaszy jaglanej ze świeżymi figami i migdałami

  • 00:35
  • 2 porcje
  • 945 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 80 g gorzkiej czekolady
    • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
    • 6 daktyli bez pestek
    • szczypta mielonego kardamonu
    • 1/2 szkl. mleka
    • 2 dojrzałe banany
    • 4-6 orzechów laskowych
    • 1 op. serka śmietankowego
    • 1 łyżeczka masła
    • sól

    Do dekoracji

    • migdały
    • świeże figi
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ugotuj kaszę jaglaną z odrobiną soli i 1 łyżeczką masła w proporcji wody 2:1 (Uwaga: bardzo ważne jest wypłukanie i sparzenie kaszy jaglanej przed gotowaniem, by miała przyjemny smak).

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Zblenduj ugotowaną kaszę jaglaną, daktyle, banany i orzechy laskowe (możesz dodać trochę mleka, by ułatwić sobie zadanie).

Połącz czekoladę ze zmiksowanymi produktami, dodaj kardamon, pozostałe mleko oraz serek śmietankowy i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji kremu (jeśli Twoim zdaniem masa jest zbyt gęsta, dodaj jeszcze odrobinę mleka).

Udekoruj krem świeżymi figami oraz posiekanymi migdałami.

Krem najlepiej smakuje schłodzony, ale do spożycia nadaje się zaraz po przygotowaniu. Smacznego!


Komentarze