Krem z kaszy jęczmiennej gotowany z warzywami i śmietanką koperkowa

Krem z kaszy jęczmiennej gotowany z warzywami i śmietanką koperkowa

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g kaszy jęczmiennej
    • 400 ml bulionu drobiowego
    • 100 g marchewki
    • 50 g selera
    • 1/2 pora (część zielona)
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 1/2 pęczka koperku
    • 50 ml śmietanki 30%
    • 50 ml kwaśnej śmietany
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Obierz warzywa i pokrój w kostkę. Pora przetnij, umyj i pokrój w kostkę podobnej wielkości, jak pozostałe warzywa. Obierz cebulę i czosnek – drobno je pokrój.

W płaskim garnku rozgrzej oliwę, wsyp cebulę i czosnek. Przypraw od razu solą i pieprzem. Podsmaż aż cebula straci surowy zapach i będzie szklista. Wsyp pozostałe warzywa oraz kaszę jęczmienną. Wymieszaj i powoli dolewaj bulion. Gotuj powoli. Jak tylko kasza wchłonie płyn, dolej kolejną porcję bulionu.

Gdy kasza napęczniej i będzie miękka, wlej śmietankę i dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz ewentualnie solą. Przełóż krem do miseczek i na wierzch nałóż łyżkę kwaśniej śmietany.


Komentarze