Krem z kukurydzy z kiełbasą chorizo i awokado

Krem z kukurydzy z kiełbasą chorizo i awokado

  • 01:00
  • 6 porcji
  • 297 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 kolby kukurydzy
    • 2 dojrzałe awokado
    • 100 g paprykowanej kiełbasy chorizo
    • 1 łyżka masła
    • 2 duże mączyste ziemniaki
    • 4 ząbki czosnku
    • 1,5 l bulionu jarzynowego lub drobiowego
    • 1 łyżeczka mielonego kminu
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    • szczypta suszonego oregano
    • 150 ml kwaśnej śmietany
    • sól
    • 1 pęczek natki kolendry
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Nożem odcinamy ziarna kukurydzy od kolb.

2

Wkładamy kukurydzę do rondla na rozgrzane masło i dusimy ok. 5 min. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obrane ząbki czosnku.

 

3

Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min.

4

Miksujemy na gładki krem, dodajemy kmin, słodką i ostrą paprykę, oregano, pokrojoną w słupki kiełbasę, gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.

5

Dodajemy śmietanę, zagotowujemy, solimy do smaku, przelewamy do misek lub na talerze, każdą porcję dekorując obranymi ze skórki, wypestkowanymi i pokrojonymi w plastry awokado oraz listkami kolendry. Podajemy.


Komentarze