
Krem z pieczarek
- 00:30
- 1 porcja
- Bardzo prosty
Składniki
- 30 dag pieczarek
- cebula
- 1 l bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki kremówki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól
- tymianek
- natka pietruszki
- pieprz
- grzanki
Dodatki:
- Sposób przygotowania
- Produkty
Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę. Włożyć pieczarki, cebulę i czosnek i podsmażyć na złoty kolor. Wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia, gotować 10–15 minut. Przestudzić, zmiksować. Wymieszać śmietanę z mąką, wlać do zupy, zagotować. Doprawić do smaku. Podawać posypaną grzankami.