Krem z pieczonych buraczków z kawiorem z łososia

Krem z pieczonych buraczków z kawiorem z łososia

  • 02:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g buraków gotowanych 
    • 100 g cebuli 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 500 ml bulionu warzywnego
    • 50 g masła 
    • 60 ml oliwy 
    • 2 gałązki koperku 
    • 200 ml śmietanki 30% 
    • 50 g śmietany kwaśnej 
    • 30 g kawioru z łososia
    • przyprawy: sól, pieprz czarny 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Buraki dokładnie umyj. Rozłóż tyle arkuszy folii aluminiowej, ile jest buraków. Każdą sztukę polej oliwą i posyp solą, następnie zawiń w folię jak cukierek. Rozgrzej piekarnik do temp. 160˚C i wstaw buraki do pieczenia na ok. 2 godz. Po tym czasie pozostaw je do ostygnięcia. Warzywa obierz ze skórki i pokrój na kawałki. 

W rondlu rozgrzej masło i lekko podsmaż na nim pokrojone w małą kostkę cebulę oraz czosnek. Dodaj buraki i znowu lekko podsmaż. Następnie wlej bulion i gotuj zupę przez 10 minut. Buraki po pieczeniu są już miękkie, więc nie ma potrzeby długiego gotowania – wystarczy, by krem nabrał smaku. Dolej śmietankę i zmiksuj na gładko. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Koperek drobno pokrój i wymieszaj z oliwą. Przypraw świeżo mielonym pieprzem. Wlej zupę do talerza i udekoruj kleksem kwaśnej śmietany. Na wierzchu ułóż łyżeczką kawior. Na koniec polej krem koperkową oliwą.


Komentarze