Krem z pieczonych kasztanów z wiśniówką

Krem z pieczonych kasztanów z wiśniówką

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g kasztanów 
    • 200 ml śmietanki 
    • 40 ml kwaśnej śmietanki do dekoracji 
    • 100 ml białego wina 
    • 200 ml bulionu warzywnego 
    • 1 cebula 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 20 ml wiśniówki 
    • 2 gałązki natki pietruszki 
    • 40 g masła 
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kasztany umyj i natnij łupinę nożem, aby równo pękły podczas pieczenia. W przeciwnym razie łupinę kasztana rozerwie para wodna, która podczas pieczenia gromadzi się w miąższu. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°. Ułóż kasztany na blasze i wstaw do pieczenia na ok. 10 lub 15 min w zależności od ich wielkości. Gdy kasztany pękną w miejscu nacięcia, pozostaw je w piekarniku jeszcze 3-4 min, aby osuszyły się z pary wodnej.

2

W tym czasie obierz i pokrój w kostkę cebulę i czosnek. Rozgrzej masło w rondlu i podsmaż na nim wspomnianą cebulę i czosnek. Przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. Upieczone kasztany obierz z łupiny i pokrój na mniejsze kawałki. Odłóż kilka do dekoracji zupy.

3

Dodaj pokrojone kasztany do smażonej cebuli z czosnkiem. Całość wymieszaj i smaż powoli, aż kasztany zaczną się lekko karmelizować. Następnie wlej wino i pozwól, aby alkohol odparował. Potem dolej bulion warzywny i gotuj jeszcze 20 min. To wystarczy, by kasztany i cebula zmiękły.
 

4

Zmiksuj zupę na delikatny krem. Dolej śmietankę i wiśniówkę do smaku. Jej wybitnie owocowy smak nada niepowtarzalny aromat zupie z kasztanów. Dopraw jeszcze krem solą. Przelej zupę na talerz i udekoruj kleksem z kwaśniej śmietany, odłożonymi wcześniej kasztanami i pietruszką.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze