Krem z porów z chipsami z szynki

Krem z porów z chipsami z szynki

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 por 
    • 500 ml bulionu warzywnego
    • 50 g sera mascarpone 
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
    • 50 g szynki Iberico / Serrano (3 plasterki)
    • 50 g masła 
    • 2 ząbki czosnku 
    • 200 ml śmietanki 30% 
    • 1 gałązka tymianku 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pora umyj i pokrój na małe kawałki. W rondelku rozgrzej masło i dodaj pora. Duś lekko, aż straci surowy zapach, ale nie pozwól, aby się zrumienił. Obierz czosnek i pokrój w plasterki. Dodaj do smażonego pora. Przypraw całość lekko solą i świeżo mielonym pieprzem oraz słodką papryką i tymiankiem. 

Wlej bulion i gotuj przez ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną. Wlej na koniec śmietankę i ponownie zagotuj zupę. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku jeszcze solą i pieprzem. Na suchej patelni teflonowej lub porcelanowej podsmaż plasterki szynki bez tłuszczu do momentu, aż zrobią się z nich chrupiące chipsy. Krem przelej do miseczki lub na talerz. Udekoruj kleksem serka mascarpone i połamanymi chipsami z szynki. Od razu podawaj. 


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze